De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Nieuwsberichten

06-2009 - De Koeientuin gepresenteerd!

Verwijzingen:

Datum publicatie: 2009-06-18
Meer informatie: Ing. C.K. (Carel) de Vries
E-mail: devriesprojectregie@planet.nl
Telefoon: +31(0)6-53578896
Mobiel: -
Aandachtsgebied: innovatie rundveehouderij

In het Drentse Zeijen vond 12 juni de presentatie plaats van De Koeientuin: een nieuw concept voor het ontwerpen van huisvesting voor melkvee. Eerste exemplaren van het rapport werden door Siem Jan Schenk, voorzitter van Courage, overhandigd aan Michel Berkelmans, plaatsvervangend directeur Directie Landbouw van het ministerie van LNV en aan Henk Jan Ormel, woordvoerder dierwelzijn van de CDA-fractie in de Tweede Kamer.

Na een presentatie van het concept en interviews met de ontwerper, melkveehouders en de architect, kon de eerste experimentele Koeientuin op het bedrijf van Jacob Noord worden bekeken.

De Koeientuin is een onderdeel van het project Cowfortable waar men op zoek gaat naar grensverleggende huisvesting voor melkvee. Daarbij wordende behoeften van de koe als vertrekpunt genomen. Die behoeften worden vervolgens vertaald naar ontwerpeisen voor de huisvesting. In 2008 verrichtte Courage samen met WUR-ASG onderzoek naar die behoeften en functie-eisen. Tegelijkertijd werd een internationale verkenning van nieuwe huisvestingssystemen afgerond. Het concept van de Vrijloopstal is het resultaat van de twee zoekrichtingen.
De Koeientuin is een nadere uitwerking daarvan.
Binnen = Buiten. Dat is het principe van De Koeientuin. De Koeientuin is een vrijloopstal, heeft dus geen ligboxen en de natuurlijke omgeving loopt als het ware door in de stal. Planten maken hun entree in de stal. Bomen, klimplanten en graswanden geven de koe een meer natuurlijke leefomgeving. Daarnaast geven ze de boer een prettigere werkomgeving en de burger een fraai kijkspel. Bovendien zorgt de beplanting voor natuurlijke koeling en breekt ze in de zomer het licht. De graswanden bieden de koeien extra afleiding en kunnen wellicht een rol spelen in het zuiveren van stallucht. In het nieuwe rapport De Koeientuin zijn meningen opgenomen van de uitvinder, praktische melkveehouders, Maarten Frankenhuis, ex-directeur van Artis en Jaap Dirkmaat van Vereniging het Nederlands Cultuurlandschap.

 
Gerelateerd aan het domein:

Land- en tuinbouw en agribusiness

Gerelateerd aan het project:

Cowfortable (Courage)

Koeientuin (Courage)

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken