De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Project

BGG: Energie en techniek

Verwijzingen:

Zeer Lage Temperatuur Verwarming (ZLTV)
Een conventionele cv-ketel stookt water eerst op tot circa 80°C om er vervolgens ruimtes mee te verwarmen tot 20°C. Dat is pure verspilling van aardgas. Bouwen met groen en glas kiest voor ZLTV, waarbij een watertemperatuur van slechts 23-28°C toereikend is om een ruimte aangenaam te verwarmen.

Luchtverwarming en -koeling
Fiwihex warmtewisselaars oogsten en hergebruiken de binnenvallende zonnewarmte. Door de snelle reactietijd kan dit systeem, in tegenstelling tot vloerverwarming, ruimtes snel opwarmen en koelen. Deze warmtewisselaars zijn een factor tien efficiënter dan reguliere warmtewisselaars. Ze werken met veel lagere temperaturen en besparen daardoor tot negentig procent energie. In de warmtewisselaar blaast een ventilator lucht langs matjes met vertinde draadjes. Als een soort geforceerde radiator wisselt het systeem al bij twee graden verschil warmte uit. Het apparaat is bijzonder geschikt om warmte en koude te oogsten in glasoverkapte ruimtes.

Oogsten en verwarmen met driedubbel glas
Warmte en koude oogsten met glas is mogelijk. Met behulp van zogenaamd Smart Skin glas wordt zomerwarmte geoogst voordat het binnenkomt in de overkapte ruimte. In de winter werkt de Smart Skin tegenovergesteld en houdt de kou buiten. Deze techniek maakt zowel oogsten, koelen als verwarmen mogelijk.

Breathing Window
Bouwen met groen en glas maakt ook de techniek van het overal toepasbare Breathing Window mogelijk. Breathing Window oogst geen warmte, maar wint warmte terug. Het raam hergebruikt warmte of koelte bij het ventileren, al naar gelang het seizoen. Het is in feite een compact, decentraal gebalanceerd luchtventilatiesysteem. Het ademend raam oogst 95 procent van de ventilatiewarmte of -koelte. Beluchtingbuizen zijn daarbij overbodig; de aanvoerlucht komt direct van buiten. Het raam heeft daardoor geen last van schimmelvorming en vervuiling in de buizen.

 
Domein: Land- en tuinbouw en agribusiness

Domein overzichtspagina

Terug naar de vorige pagina

Contactpersoon

P.T. (Peter) Oei

 

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken