De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Project

BGG: Onderwijs en zorg

Verwijzingen:

Scholen
Een school van groen en glas heeft veel voordelen. De luchtkwaliteit in de klassen verbetert door de zuiverende werking van planten. Leerlingen leren beter in een groene en daglichtomgeving, omdat ze rustiger zijn en frisse lucht inademen. Juist in een school moeten kinderen kunnen rennen, spelen, leren en zich verwonderen in een groene omgeving. Leerkrachten werken plezieriger in een lichte, groene werkomgeving, waardoor het ziekteverzuim daalt. Een groene school maakt lessen in milieueducatie makkelijker. Bijvoorbeeld in het nieuwe denken over energie en bij lessen biologie in de vlindertuin of bij de reptielenbiotoop.

Meervoudig gebruik
Open ruimtes onder glas maken een school multifunctioneel. De bruikbaarheid van het gebouw neemt enorm toe. Een mooi recent voorbeeld hiervan is de door Dok Architecten ontworpen Brede School. Het middelpunt van dit complex is de houten wintertuin, een atriumachtige ruimte die tevens de gemeenschappelijke entree vormt. De met glas overdekte wintertuin is droog, maar niet verwarmd. Kinderen kunnen hier bij slecht weer spelen. De ruimte is tevens ideaal voor evenementen en speciale bijeenkomsten. Zo vormt de wintertuin naast het centrale punt van de school ook een ontmoetingsplek voor de buurt.Zorginstellingen
Patiënten in een ziekenhuis of zorgcentrum ervaren minder stress en voelen zich beter als ze zicht hebben op een groene omgeving. De combinatie van optimaal daglicht, een goede luchtkwaliteit en groen is voor veel mensen een weldaad. Het draagt bij aan een voorspoedige genezing.
 
Ontwerp
Een ontwerp voor een zorggebouw maakt optimaal gebruik van groen, zowel in als buiten het gebouw. Een goede klimaatbeheersing, gezonde lucht, ruimtebeleving en daglicht spelen daarbij een belangrijke rol. Het groen in de gevels zorgt voor verbetering van de luchtkwaliteit. In de kas op het platte dak groeien veel planten en bomen. Het is een plek vol leven waar mensen kunnen revalideren, herstellen en familie ontvangen.
Een mooi voorbeeld is het Máxima Medisch Centrum, waar tussen de bestaande ziekenhuisvleugels een ‘pyjamatuin’ is gerealiseerd op basis van een ontwerp van MVRDV architecten. De openbare ruimte onder een zeven meter hoog glazen dak ontvangt veel natuurlijk licht. Hoge olijfbomen tussen de vier vrijstaande paviljoens in de tuin zorgen voor een natuurlijk klimaat.Meer informatie via Uitgeverij Aeneas.

 
Domein: Land- en tuinbouw en agribusiness

Domein overzichtspagina

Terug naar de vorige pagina

Contactpersoon

P.T. (Peter) Oei

 

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken