De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Project

BGG: Wonen en werken

Verwijzingen:

Woningen kunnen optimaal gebruikmaken van de zon. Een serre, een glasoverkapte ruimte of een glazen schil maken in de zomer de oogst van warmte - en daarmee koeling - mogelijk. Bewoners profiteren jaarrond van een systeem van opslag en hergebruik van warmte.
In Nederland is het al snel te koud, te nat, te heet of te winderig. De meeste mensen leven daarom tegenwoordig vooral binnenshuis. Ouderen tot wel 95 procent van hun tijd. Het binnenklimaat van de bestaande, goed geïsoleerde woningen is echter niet altijd gezond. Door gebrekkige ventilatie hoopt vervuiling en te vochtige lucht zich op. Dat vormt een ideale leefomgeving voor bacteriën en diertjes als de huisstofmijt.
Bouwen met groen en glas heft een groot deel van deze beperkingen en nadelen op. Het bevordert de wisselwerking van het binnenklimaat met buiten. Veel groen in de woning zuivert bovendien de binnenlucht en heeft een rustgevende uitwerking op de bewoners. Het concept creëert optimale klimatologische omstandigheden in huis en vermindert het energieverbruik voor verwarmen en koelen fors.

Kaswoning en Sungarden
De door KWSA architecten ontworpen kaswoningen in Culemborg - waarvan de derde fase in het voorjaar van 2009 wordt opgeleverd - laten goed zien hoe het anders kan. Deze goed geïsoleerde woningen zijn grotendeels omhuld door een ruime en lichte tuinbouwkas.Een ander project is de door inTex architecten bna ontworpen Sungarden. In 2008 zijn voor drie Sungardens bouwvergunningaanvragen ingediend. Bij de Sungarden is het woonhuis niet overkapt met een kas. Een grote serre vangt de zonnewarmte op. Het is een overkapte buitenruimte (een tuin) en geen permanente verblijfsruimte van de woning. De Sungarden is een groene oase van prachtige planten en rust. Het dak van de serre is uitgerust met Smart Skin om zo veel mogelijk zonnewarmte te oogsten. De geoogste warmte wordt opgeslagen in een waterbuffer onder de Sungarden. Groene wanden absorberen in de zomer de warmte van de zon. Warme lucht stijgt op en verdwijnt boven door een beluchtingraam naar buiten. Sungarden maakt verder gebruik van vier Fiwihex warmtewisselaars om warmte te oogsten of te koelen.Optimaal werken
Werkers in kantoorgebouwen met veel groen en glas zijn productiever en voelen zich beter. Dit kantoor van groen en glas groepeerde de werkplekken rond een binnentuin. De bibliotheek, overlegkamers, conferentiezaal en het bedrijfsrestaurant grenzen eveneens aan de binnentuin. Zo krijgt de tuin een veelzijdige rol als het ruimtelijke en sociale hart van een kantoorgebouw. Het speelt bovendien een rol in de beheersing van het binnenklimaat. In de winter vangt de binnentuin extra warmte op als de zon schijnt. Tevens komt er veel daglicht binnen zodat relatief weinig kunstlicht nodig is. De toepassing van groen in de binnentuin draagt bij aan de luchtvochtigheid. Het groen geeft een verkoelend effect in de zomer en heeft een rustgevende werking op de medewerkers.Meer informatie via Uitgeverij Aeneas.
  

 
Domein: Land- en tuinbouw en agribusiness

Domein overzichtspagina

Terug naar de vorige pagina

Contactpersoon

P.T. (Peter) Oei

 

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken