De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Project

Oerdis

Verwijzingen:

Het project

Oerdis reconstrueert het menu van onze verre voorouders om zo een nieuw referentiekader voor gezonde voeding onder de aandacht te brengen. Daarbij is gekozen voor de referentie van heel lang geleden. Want hoewel wij in de loop van de evolutie qua biochemie weinig van onze voorouders verschillen, is ons huidige voedingspatroon volledig van hen vervreemd.

Aan de hand van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek (o.a. archeologisch, antropologisch, etnografisch) kan in beginsel het ‘dieet’ van onze voorouders worden gereconstrueerd. Met die kennis kan vervolgens door voedingsdeskundigen een ‘archetypische’ menukaart worden opgesteld die mensen gemakkelijk moeten kunnen opnemen in hun dagelijkse leven. Daarom ligt de nadruk van het project Oerdis op de praktische invulling ervan. Uiteindelijk moet dit leiden tot een gezonder voedingspatroon dat op grotere schaal wordt geïmplementeerd.

De Groningse hoogleraar Frits Muskiet is een van de meest prominente onderzoekers op dit terrein. Hij heeft zijn betoog uiteengezet in het artikel 'U bent wat u eet, maar u moet weer worden wat u at'. Het geschiedenisprogramma OVT (VPRO) interviewde hem in maart 2008 hierover.

Actualiteiten

Voor recente ontwikkelingen zie 'Nieuws over dit project' in de rechterkolom.

Partners

 

 

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken