De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Project

Lupinevarken (Kiemkracht)

Verwijzingen:

Het project

Lupinevarken maakt eigen voer; waarom voer nog van ver halen? Lupinevarkens krijgen voer van eiwitrijke zaden van lupinebloemen die hier in Nederland groeien. Eiwit voor het normale varkensvoer komt meestal van ver weg, van soja dat in Noord en Zuid Amerika groeit. Europa importeert op deze wijze circa 40 miljoen ton soja per jaar.
Het lupinevarken maakt zijn eigen voer. Mest van het lupinevarken gaat terug naar de akker als voeding voor de lupinen waardoor deze beter gaan groeien. Daarnaast maakt lupine ook nog voor een deel zijn eigen voedingstoffen via een samenwerking met gespecialiseerde bacteriën in de wortels. Kortom het varken en de lupine zorgen samen voor het voer: het Lupinevarken! Dus waarom het voer van ver halen als het hier zelf gemaakt kan worden?
Slimme boeren, akkerbouwers en varkenshouders, zien dit en werken samen aan de ontwikkeling van BoerenBrok en Lupinevarken. BoerenBrok is gezonde en op eigen akker gegroeid varkensvoer waarbij de productie van varkens en lupinevoer op elkaar is afgestemd. Jouw mest, voor mijn lupine.
Lupinevarkens worden diervriendelijk gehouden in de Lupinevarken-Dartelstal. Speciaal voor Lupinevarkens wordt er een diervriendelijk varkenshouderijsysteem ontwikkeld met vrije uitloop, en stro op de vloer. Deze stal is ingepast in het (lupine) landschap. .
Speciaal voor lupinevarkens heeft topkok Marco Westmaas van strandhotel Elzenduin nieuwe ambachtelijke bereidingen en zorgvuldig speciale kruidenmelanges op basis van pure ingrediënten samengesteld die het unieke karakter van het lupinevarkensvlees goed naar voren laten komen.
Lupinevarken is een merk in Nederland. Lupinevarken staat voor lekker, ambachtelijke kwaliteit, eerlijk, diervriendelijk en duurzaam. Op deze wijze weet de consument wat hij eet.

Actualiteiten

Voor recente ontwikkelingen zie 'Nieuws over dit project' in de rechterkolom.

Partners

 

 

 

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken