De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Project

Weidevloer

Verwijzingen:

De weidevloer is een essentieel onderdeel van de Koeientuin. De vloer is zacht, zodat de koe er comfortabel op kan liggen en tegelijk stroef en indrukbaar, zodat de koe gemakkelijk op kan staan en niet uitglijdt. Via een doordacht systeem voorkomt de weidevloer dat urine en vaste mest zich mengen, zodat ammoniakvorming zo veel mogelijk wordt voorkomen. Gunstig voor het klimaat in de stal, gunstig voor het terugdringen van de ammoniakemissie in de directe omgeving. Maar ook gunstig voor het milieu want de stikstof die anders als ammoniak zou vervliegen, kan gebruikt worden als kunstmestvervanger.
Sinds 2009 zijn inmiddels diverse varianten van de weidevloer ingericht en getest, met name op het vlak van koecomfort en de ammoniakemissie. Conclusie is dat het lig-, loop- en stacomfort van de koe op de vloer erg goed is. Als de koe mocht kiezen, koos ze steevast voor de weidevloer! Ook de resultaten van de eerste, indicatieve ammoniakemissiemetingen waren veelbelovend.

 

 

 

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken