De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Project

ShrimpFun

Verwijzingen:

Het project

Samen met Telson BV en Stichting BluePort Lauwersoog werkt Innovatie Agro & Natuur aan een project om garnalendoppen geschikt te maken voor menselijke consumptie.

Ook Verstegen Kruiden en de duurzame supermarkt Marqt zijn geïnteresseerd. Telson en het Garnalenpelcentrum Kant pellen de garnalen machinaal in Nederland in plaats van met de hand in Noord-Afrika. Dat levert een veel verser product op, maar ook een reststroom van 2/3 van de aangevoerde garnalen. Garnalendoppen bevatten hoogwaardige eiwitten en voedingsvezels die nu naar de horeca gaan als grondstof voor soep of in diervoeder worden verwerkt. In dit project wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn om uit deze reststromen smaakvolle eiwitproducten te creëren voor humane consumptie.

Uit de eerste verkennende fase is gebleken dat fermentatie van een mengsel van garnalendoppen, graan en groenten een product oplevert dat qua structuur en smaak vergelijkbaar is met tempeh. In fase 2 wordt bekeken of voor dit product marktkansen zijn. De beoogde propositie voor consumenten is drieledig: lage prijs, gezond en duurzaam. Het product is een goedkope bron van hoogwaardig eiwit (bijvoorbeeld als vervanger van gehakt), bevat hoogwaardige voedingsvezels, is een locaal product en leidt tot vermindering van afvalstromen.

Actualiteiten

Voor recente ontwikkelingen zie 'Nieuws over dit project' in de rechterkolom.

Partners

 

 

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken