De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Project

Debatteren met stickers / iBanana

Verwijzingen:

Het project

Debatteren met stickers brengt jongeren en levensmiddelenfabrikanten met elkaar in discussie over het assortiment in winkels (met de nadruk op supermarkten). Met dit project willen we jongeren “terug laten praten” tegen producenten, en zijn zij niet langer (alleen) een marketingdoelgroep.


Reclamespotjes en verpakkingen van voedingsmiddelen doen vaak allerlei beloftes. Zo bestaan er koekjes die je makkelijk de hele dag door kunt eten en chocoladerepen die je net even de extra energie geven die je nodig hebt. Om jongeren te helpen om via dit project kritisch te kijken naar voeding en de verschillende marketingtechnieken van fabrikanten wordt een tweetal speerpunten ontwikkeld en getoetst. Dit zijn:

  • Voor het ontwikkelen van een kritische kijk: een jongerenplatform met de werknaam "iBanana", 
  • Campagnes door iBanana die jongeren prikkelen om zich uit te spreken over voeding.

Hiermee krijgt "fair trade" een dubbele betekenis: het gaat niet alleen om een eerlijke behandeling van de producenten en leveranciers, maar ook om een vorm van eerlijke informatieverstrekking aan afnemers. Daardoor zijn zij in staat om bewust hun waardering of afkeer van een product te kunnen geven.

Vanuit het platform dat de basis vormt, worden de verschillende acties opgezet. Dat kan bijvoorbeeld een stickeractie zijn in een supermarkt (die hiervoor vanzelfsprekend toestemming heeft gegeven). Een groep jongeren gaat de supermarkt in en beoordeelt producten op de informatie die op de verpakking staat. Discussies worden vooral online gevoerd, op de website van iBanana. Deze website moet een levendig discussieforum worden voor jonge consumenten, dat daarmee ook de belangstelling van fabrikanten zal trekken.

Actualiteiten

Voor recente ontwikkelingen zie 'Nieuws over dit project' in de rechterkolom.

Partners

 

 

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken