De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Project

Flowerport China (SIGN)

Verwijzingen:

Het project

Nederland is nu nog wereldmarktleider, maar markten in Oost-Azië groeien met meer dan 20% per jaar. Hoe kan Nederland haar leidende rol als gidsland op tuinbouwgebied waarmaken en haar expertise vermarkten door duurzame samenwerking tussen ondernemers uit Nederland en China? En hoe maken we dat netwerk wereldwijd?

Dichtbij en duurzaam als norm
Een groot deel van de handel in sierteeltproducten loopt nu via Nederland. Niet alleen de handel, maar ook het product reist de wereld over. Dat kan duurzamer. In 2030 is Nederland sterker in de internationale afzet van glastuinbouwproducten dan nu, maar op een andere manier. De im- en export van primaire producten is deels vervangen door de beheersing van teelt en distributie bij grote steden in de wereld. Dankzij geavanceerde ICT draaien Nederlandse experts vanuit het Westland aan de knoppen van de sector in de meeste grote consumentencentra in de wereld, waaronder Sao Paulo, Shanghai, Beijing, Bangalore, Mumbay, Kaapstad en Kiev.

De eerste stappen zijn inmiddels gezet. Nederlandse handels- en teeltbedrijven breiden uit in het buitenland. Daar is het klimaat goed, er is meer ruimte en de belangrijkste markten liggen dichtbij. Vanuit een Nederlands initiatief is in China een eerste teeltgebied opengesteld. Ook nieuwe distributiecentra zijn in ontwikkeling of in planning.

Niet alleen Nederlandse telers zoeken hun heil in groeien buiten Nederland, ook exporteurs. Zij zullen over enkele jaren niet langer productstromen beheersen over de hele wereld, maar ter plekke vraag en aanbod van groenten en siergewassen regisseren, ondersteund door informatie- en communicatietechnologie. Veilingen kunnen door ICT-technologie op afstand objectief de kwaliteit van levende producten beoordelen en internationale transacties zo ondersteunen dat het transport minimaal blijft.

De technologie die glastuinbouwclusters wereldwijd verbindt, komt voor een groot deel uit Nederland. Kassenbouwers, installatiebedrijven, de veilingen en onderzoeksinstituten zullen samen de basis leggen voor dit exportsucces. Nederland kan het Silicon Valley voor de tuinbouw worden: naast de WUR kunnen ook TU Delft en andere kennisinstituten een belangrijke bijdrage leveren.

Lokaal produceren voor lokale markten wordt de nieuwe norm. Consumenten in dichtbevolkte regio’s wonen straks zowat ín de glastuinbouwbedrijven, dus de markt zit bovenop de productie. De glastuinbouwconglomeraten in en rond steden leveren het hele pakket groenten, planten en bloemen voor het consumptiegebied rondom hen.

Wát er nog de wereld over gaat, transporteren groente- en bloemenexporteurs per (schoon) schip, in geconditioneerde ruimen, waarin de producten doorgroeien, de gewenste rijping krijgen of juist niet rijpen. De voorraad groenten hangt vooral aan de plant. Met ICT zijn alle bedrijfsprocessen gekoppeld en de systemen zijn verbonden met die van afnemers, zodat de productstroom nauwkeurig is af te stemmen op de vraag. Vraag en aanbod zijn zo in balans.

Actualiteiten

Voor recente ontwikkelingen zie 'Nieuws over dit project' in de rechterkolom.

Partners

 

 

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken