De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Knooperf tegen verloedering landschap

Verwijzingen:

Datum publicatie: 9 juni 2009
Meer informatie: Ir. N.J. (Nico) Beun
E-mail: n.j.beun@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3785929
Mobiel: +31(0)6-48131099
Aandachtsgebied: natuur, landschap en ruimte

Dat was de kop die dit weekend stond boven een artikel in Binnenlands Bestuur. In het artikel wordt melding gemaakt van de mijlpaal die we deze week bereikt hebben: het realiseren van het eerste Knooperf kan van start. De gemeente Tubbergen heeft een geschikt erf aangekocht om nu het ‘dromen & denken’ over Knooperven om te gaan zetten in ‘doen & durven’. Voor alle partijen betrokken bij dit concept een zeer heugelijk moment. Ook bij de provincie Overijssel, Innovatie Agro & Natuur en bij de grondleggers van het idee erachter, Karin de Groot en Ruut van Paridon ging de vlag figuurlijk in top.

De manier waarop de gemeente Tubbergen nu lef toont om het gedachtegoed in de praktijk te brengen is een goed voorbeeld van hoe innovaties echt handen en voeten kunnen krijgen. De woorden in het artikel van wethouder Pieter van der Vinne spreken boekdelen. Hij zegt: ‘Binnen géén van de huidige regelingen passen de Knooperven. Ik ga me daar het hoofd nog even niet over breken en ben content dat we door de verwerving van start kunnen gaan. Het geleerde verankeren we later wel in een beleidskader’.
In drie zinnen geeft hij daarmee aan hoe overtuigd hij is van de kracht van het concept. Bestaande wet- en regelgeving houden hem niet tegen om te blijven werken aan deze ingrijpende vernieuwing. Het veel gehoorde ‘Ja maar …. we willen wel maar het mag en kan niet’ komen niet over zijn lippen. Ik wens onszelf meer van deze wethouders toe in Nederland. Zij zijn er nog te weinig om de uitdagingen waar we voor staan echt met succes aan te kunnen pakken.

Met veel enthousiasme en inzet gaan we nu de stap maken naar het realiseren van dat eerste Knooperf.

Steeds zullen we daarbij de vijf kenmerken die het concept uniek en de moeite waard maken als referentiekader voor ons werk blijven hanteren.
We willen met dit concept:

  • beter tegemoet komen aan woonwensen van mensen in de regio en de vraag naar woon/werklocaties inclusief eventuele locaties waar zorg in verschillende vormen kan worden aangeboden;
  • versterken van de agrarische structuur waardoor grootschalig landbouw in een kleinschalige landschap beter mogelijk wordt;
  • duurzaam versterken van de landschappelijke kwaliteit door het introduceren van nieuwe eigenaren, ontwikkelaars en beheerders van landschappelijke elementen;
  • beter toegankelijk maken van het landelijk gebied door de aanleg van wandel- en fietspaden op de Knooperven;
  • creëren van extra mogelijkheden voor behoud cultuurhistorisch belangrijke boerderijen en erven.

Niet alleen ‘denken & dromen’ en ‘durven & doen’ staan hoog in ons vaandel maar ook de fase na de hopelijk succesvolle pilots. Immers het concept zal pas echt succesvol zijn als er na pilots plekken zijn waar het gedachtegoed ook toegepast gaat worden. Daarbij denken we dan zowel aan andere locaties in Tubbergen als aan andere locaties in de provincie Overijssel en ook daar buiten.
Gelijk op met het realiseren van de pilots zullen we ook zelf initiatieven nemen of initiatieven van anderen stimuleren die er toe leiden dat gebruik gemaakt kan worden op andere locaties van de ideeën en de ervaringen. Bij deze fase zullen de trefwoorden zijn ‘doorgeven & delen & doorontwikkelen & doorgaan’.

De eerste stappen op deze weg zijn al gezet. De provincie Overijssel heeft de stap gezet om het concept te omarmen in de nog vast te stellen Omgevingsvisie. Gedeputeerde Piet Jansen geeft in het artikel in Binnenlands Bestuur aan dat Knooperven goed aansluiten bij de omgevingsvisie waarin kwaliteitsimpulsen voor de groene omgeving worden bevorderd. ‘Bijna nergens is dat helderder dan bij de Knooperven. Daarom vinden wij het een prachtige oplossing ’ aldus de gedeputeerde.
De fractie van D’66 in provinciale staten hebben deze week vragen gesteld aan GS in Noord-Brabant. Zij pleiten ervoor om het gedachtegoed ook in Noord-Brabant te gaan toepassen. Twee voorbeelden waaruit blijkt dat de interesse en aandacht voor het concept groeit. En nu maar hopen dat het gaat lukken om die interesse ook daadwerkelijk om te zetten in doorontwikkeling van het concept ook op andere plekken in Nederland.

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken