De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Kwetsbare vanzelfsprekendheden omver geblazen

Verwijzingen:

Datum publicatie: 26 oktober 2010
Meer informatie: Ir. N.J. (Nico) Beun
E-mail: n.j.beun@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3785929
Mobiel: +31(0)6-48131099
Aandachtsgebied: natuur, landschap en ruimte

Er waait een gure wind. Natuurmonumenten vraagt haar relaties om in actie te komen, omdat zij menen dat het nieuwe kabinet de handen van de natuur aftrekt. Het natuurbudget wordt met bijna 40% gekort. Natuurmonumenten ervaart dat als een onevenredig grote bezuiniging. Ook worden in het regeerakkoord belangrijke natuurmaatregelen, zoals de robuuste verbindingszones, geschrapt. Daarmee wordt 20 jaar succesvol beleid voor grote en aaneengesloten natuurgebieden in een klap stilgelegd. Het lijkt er volgens Natuurmonumenten op dat men het natuurbeleid 'onschadelijk' wil maken. En dát onheil wil men keren. De onbeantwoorde en hardnekkige vraag hoe dit te keren, is voor Innovatie Agro & Natuur erg interessant.

Afgelopen week heb ik twee bijeenkomsten,  een colloquium van de Vereniging De Nieuwe Wildernis en de Groeneveldlezing 2010, bijgewoond om de sfeer te proeven in de wereld van de gevestigde denkers over natuur en landschap. Inspirerend als het gaat om onze omgang als samenleving met natuur en ook illustrerend hoe de vlag er in 2010 bij hangt.

De Groeneveldlezing 2010 werd dit jaar verzorgd door schrijver/dichter Willem van Toorn onder de titel ‘Waar wij wonen’. Rode draad in Van Toorns werk is zijn liefde voor het landschap ‘als prentenboek van ons geheugen’ en zijn zorg dat dit wordt aangetast door het ‘dogma van de economische groei, het nieuwe terug-naar-de-natuur-denken en het ideaal van de massa-recreatie’. Juist in deze tijd een boeiende lezing, die de kloof tussen deze wereld van denken en beleven en die van bezuinigend Den Haag of de taal van RTL4/SBS6 zo schrijnend op tafel legt. Een zaal met mensen die zich wil verzetten tegen het Milde Monster dat sluipenderwijs onze westerse cultuur vernietigt via de weg van consumptie, amusement en infantilisering door eenvoudigen van geest een leven van constante en eeuwigdurende bevrediging voor te spiegelen (Louise Fresco/Raffaele Somone). Wat ik in de lezing miste, was aandacht voor de vraag welke rol de deelnemers zelf en anderen hebben gespeeld in het ontstaan van het probleem en welke interventies (of innovaties) het tij zouden kunnen keren.

In tijden waarin alleen economie en angst om materie te verliezen aan de orde schijnen te zijn, de houding van de mens ten opzichte van de natuur meer dan ooit aan wijziging toe is. Met dat statement opende het colloquium. Het is interessant om te zien dat er twee hoofstromen in de discussie naar voren komen. Enerzijds de mensen die moord en brand roepen onder gelijkgestemden dat het een schande is en anderzijds de mensen die reflecteren op de vraag hoe het zover gekomen is en welke mogelijkheden er zijn om ook zelf dingen anders te gaan doen, waaronder vooral het zoeken van verbinding met jongeren en groepen die niet horen bij de bekende en gebruikelijke partners.

Zij, die de chaos en ellende ook zien als start voor hoognodige vernieuwing en verandering, zijn onze natuurlijke partners om mee samen te werken aan een Nieuw Natuurverhaal, waar na de komende jaren van harde ingrepen, veel behoefte aan zal zijn. De Kwetsbare Vanzelfsprekendheden die we jaren geleden in een publicatie voor het voetlicht hebben geprobeerd te brengen, worden nu door de praktijk gestaafd. Toen kon bij gebrek aan keihard illustratiemateriaal de vervelende boodschap (‘inconvenient truth’) makkelijk rationeel en emotioneel buiten de deur gezet worden. Nu blijkt de praktijk veel materiaal op te gaan leveren die de boodschap accentueert, actueel maakt en de relevantie versterkt. Er is geen ontkomen meer aan.

Er waait een gure wind door Nederland. Onduidelijk is welke schade die kan aanrichten. Chaos en ellende zijn ook voedingsbodems voor innovatie. Mocht u daarvoor ook inspiratie zoeken, kijk dan ook eens naar deze drie publicaties:

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken