De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Tijdelijke Natuur drie stappen dichterbij

Verwijzingen:

Datum publicatie: 9 augustus 2007
Meer informatie: Ir. N.J. (Nico) Beun
E-mail: n.j.beun@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3785929
Mobiel: +31(0)6-48131099
Aandachtsgebied: natuur, landschap en ruimte

Innovaties gaan vaak niet alleen met spanning en weerstand gepaard maar ook met wisselende tempo’s. Boeiend om te zien dat snel en langzaam elkaar continue afwisselen in ons werk. Soms oefenen we lang geduld om daarna in de hoogste versnelling te gaan om de ontwikkelingen weer verder te helpen.
Net terug van een vakantie uit Italië waar ik ondergedompeld was in slow-food en slow-living blijkt de ontwikkeling van het concept Tijdelijke Natuur ineens drie stappen vooruit te springen.

Tijdelijke natuur is permanente winst. Daar ben ik (samen met anderen die eraan werken) de laatste jaren van overtuigd geraakt. Veel grond ligt in Nederland te wachten op zijn definitieve bestemming voor woningbouw of bedrijven. Met alle mogelijke middelen wordt geprobeerd te voorkomen dat zich op die grond natuur ontwikkelt. Logisch omdat anders onze regelgeving de definitieve bestemming in gevaar brengt. Op deze manier, hoewel wel logisch, doen we de natuur en de samenleving tekort.

Net voor het reces van de Tweede Kamer werd stap 1 van de drie stappen gezet. De kamer sprak zich kamerbreed uit voor een motie waarin gevraagd werd aan de regering om via ontheffingen het vestigen van tijdelijke natuur mogelijk te maken.
Stap 2 was het bericht dat er een concept beleidslijn Tijdelijke Natuur circuleert binnen het Ministerie van LNV voor definitieve besluitvorming. Ook een belangrijke mijlpaal op weg naar realisatie van het concept Tijdelijke Natuur en erg belangrijk dat er ook binnen het Ministerie commitment is ontstaan om hier een succes van te gaan maken.
En tot slot stap drie: de aankondiging dat Rijkswaterstaat op haar jaarlijkse themadag van het Expertisecentrum Natuurwetgeving Rijkswaterstaat het thema Tijdelijke Natuur centraal stelt en vooral de vraag: wat betekent dit voor het dagelijkse werk van Rijkswaterstaat.
Boeiend die afwisseling tussen snel en langzaam net nu ik weer moet wennen aan Nederlandse omstandigheden die zo anders zijn dan in het Italië van het slow-food en slow-living. Juist die afwisseling boeit me in ons werk.

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken