De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Tijdelijke bestemmingen als koningsweg naar duurzaamheid

Verwijzingen:

Datum publicatie: 27 juni 2011
Meer informatie: Ir. N.J. (Nico) Beun
E-mail: n.j.beun@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3785929
Mobiel: +31(0)6-48131099
Aandachtsgebied: natuur, landschap en ruimte

Meer dan 180 mensen namen afgelopen donderdag (23 juni) deel aan de manifestatie Tijdelijk Anders Bestemmen. De manifestatie werd gehouden op een bijzondere locatie: Floating Life in Almere. Floating Life is de tijdelijke expositie in Pampushaven Almere, die laat zien hoe drijvend bouwen een oplossing biedt voor steeds sterker wisselende waterstanden, waterberging, flexibele en duurzame gebiedsontwikkeling. De eerste paviljoens meerden aan in het najaar van 2010. De expo groeit de komende jaren door. Een prachtig voorbeeld van Tijdelijk Anders Bestemmen.

Voor de gelegenheid was er een schip aangemeerd waarin de plenaire sessie gehouden kon worden, terwijl de workshops in de paviljoens gehouden werden. De regen kwam met bakken naar beneden, maar gelukkig konden op de momenten dat er gewisseld moest worden van schip naar paviljoens en andersom de deelnemers gelukkig droog overkomen. Na de middag brak de zon door.

Tijdens de manifestatie maakten sprekers ter plekke en op film duidelijk waarom Tijdelijk Anders Bestemmen naar hun mening de toekomst heeft. Er zijn ook vijf filmpjes beschikbaar die meer informatie geven over het thema van de manifestatie. Deze zijn te vinden op de website van Innovatie Agro & Natuur. 

Bijzonder is dat uit zo veel verschillende invalshoeken duidelijk werd dat Tijdelijk Anders Bestemmen de toekomst heeft. Zo maakte Co Verdaas (gedeputeerde in de provincie Gelderland) duidelijk dat hij het ziet als nieuwe vorm van duurzame gebiedsontwikkeling. Deltacommissaris Wim Kuijken gaf aan dat Tijdelijk Anders Bestemmen nodig is om draagvlak te ontwikkelen voor de wateropgaven in Nederland. Vanuit het bedrijfsleven maakte Chris Zevenbergen (directeur Dura Vermeer Business Development) duidelijk waarom het bedrijfsleven het zo belangrijk is, en Edo Arnoldussen gaf zicht op de kansen die er zijn in de portefeuille van het Rijksvastgoed- en ontwikkelbedrijf (RVOB). Ook Patrick Poelman (Dijkgraaf van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden) liet zijn licht schijnen over nut en noodzaak. Heleen van Duin (ontwikkeltak van woningcorporatie De Key) vertelde over haar ervaringen met tijdelijke studentenhuisvesting als vorm van gebiedsontwikkeling.

In de 18 workshops konden deelnemers in gesprek met partijen die al praktijkervaringen hebben dan wel op het punt staan praktijkervaring te gaan opdoen. Ook werd uitgebreid stilgestaan bij de juridische en planologische knelpunten en belemmeringen die er zijn en hoe die op te lossen. Edward Stigter (directeur Programma Eenvoudig Beter Ministerie I&M) maakte duidelijk dat er in de komende periode gewerkt wordt aan nieuwe wet- en regelgeving die ook Tijdelijk Anders Bestemmen makkelijker zal maken.

Niet alleen bestuurders en praktijkmensen lieten hun licht schijnen op het onderwerp; ook presenteerde Govert Derix zijn filosofisch essay over Tijdelijk Anders Bestemmen. Uit de tien stellingen die hij presenteerde zijn er twee die ik u graag meegeef om eens over door te denken:

  • Doordachte tijdelijke bestemmingen zijn een koningsweg naar duurzaamheid
  • Als het goed is, is tijdelijkheid altijd in: tijdelijkheid heeft altijd de toekomst

Met de manifestatie is een volgende stap gezet: Tijdelijk Anders Bestemmen als gangbare ruimtelijke praktijk in Nederland. En nu de volgende stappen: wie durft?

 

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken