De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Oergezond met Oerdis

Verwijzingen:

Datum publicatie: 3 april 2013
Meer informatie: Karine Hoenderdos
E-mail: karine[AT]scriptum-site.nl
Telefoon: 0255-540728
Mobiel: -
Aandachtsgebied: Voeding

Wat aten onze verre voorouders en hoe gezond is die voeding? Bijna 10 jaar lang heeft Innovatie Agro & Natuur zich al in dit onderwerp verdiept. Oerdis - zo doopten we deze voeding van de eerste jager-verzamelaars – is niet alleen lekker en goed in te passen in ons moderne leven, maar ook verrassend gezond. Onlangs verschenen een documentaire en het boek ‘Oergezond met Oerdis’ en is een Nederlandse pilotstudie naar het effect van deze voeding uitgevoerd. Kortom, Oerdis staat volop in de belangstelling!

image001Jagen en verzamelen, dat deden onze verre voorouders in de oertijd. Tienduizenden jaren lang jaagde de mens op groot en klein wild, ving vis, plukte fruit en verzamelde eetbare kruiden, planten, knollen en noten. Natuurlijk waren er ook tijden dat het eten schaars was, vooral in de winter. Maar in het algemeen was de voeding van deze jagers en verzamelaars gezond te noemen, zo blijkt bijvoorbeeld uit archeologisch onderzoek of uit onderzoek bij natuurvolkeren die nog steeds op deze manier leven.

En is het ook gezond voor de moderne mens? Ja, zo blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek. Innovatie Agro & Natuur werkte mee aan de eerste Nederlandse pilotstudie over Oerdis, in samenwerking met het Louis Bolk Instituut, Wageningen Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen. Een groep vrijwilligers met (kenmerken van) het metabool syndroom kreeg 2 weken lang Oerdis voorgeschoteld. De controlegroep kreeg de voeding volgens de Schijf van vijf. De resultaten? Die zijn hoopgevend, de publicatie volgt binnenkort. Meer over het onderzoek en de ervaringen van de deelnemers zijn te zien in de documentaire.

Voor wie zich wil verdiepen in de razend interessante wereld van Oerdis is er het nieuwste boek ‘Oergezond met Oerdis’, dat ik samen schreef met voedingswetenschapper Angela Severs. Het is voor € 9,95 (exclusief verzendkosten) te bestellen via de website. In het boek staan interviews met wetenschappers en artsen, een verslag van de pilotstudie en een overzicht van de laatste stand van zaken uit de wetenschap. En natuurlijk ook dagmenu’s en recepten, want over één ding is iedereen het eens: Oerdis is niet alleen oergezond, maar ook verrassend lekker. De eerste recensies van het boek zijn lovend en daar zijn we trots op!

image002_uitgesnedenOerdis, dat moet je zelf ervaren. Joost Reus van Innovatie Agro & Natuur is daarom de actie ‘Vier weken Oerdis’ begonnen. Via Twitter, Linkedin en Facebook kunnen mensen zich aanmelden en hun ervaringen en recepten delen. Eet smakelijk!

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Terug naar de vorige pagina

Gerelateerd aan het project:

Oerdis

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken