De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

De kracht van ideeën

Verwijzingen:

Datum publicatie: 31 januari 2014
Meer informatie: Dr.ir. J.G. (Jan) de Wilt
E-mail: j.g.de.wilt@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3784774
Mobiel: +31(0)6-48131103
Aandachtsgebied: landbouw en agribusiness

Sinds mijn vrouw bezig is met een spirituele zoektocht, valt mijn oog af en toe op passages uit haar boeken die mij aan het denken zetten. “Als je van plan bent om een nieuwe auto aan te schaffen en stel (!) de Toyota Prius is het voorwerp van je verlangen, dan zie je vervolgens overal Priussen. Zo werkt de geest, dit is de kracht van de intentie”, aldus Max Strom in 'De adem van het leven' (van harte aanbevolen). Deze kracht is ook van belang voor innovatie: zorg voor een wenkend perspectief en je hebt het begin van de verandering. Een voorbeeld uit eigen ervaring.

Een maand geleden werd door het platform Groen Gas de conferentie “Innovatieve technieken voor biogas” gehouden. De bijeenkomst vond plaats op een indrukwekkende locatie: De Fabrique, een voormalige veevoerfabriek op een terrein van 4 ha aan het Amsterdam Rijnkanaal bij Maarssen. Innovatie Agro & Natuur was goed vertegenwoordigd: Kees Kroes, de eerste ECOFERM-ondernemer hield een inleiding tijdens een deelsessie, we stonden op de beursvloer met een stand en ik mocht daar ons concept Markt voor Mest presenteren. Een hele eer in dit gezelschap van bijna 300 doorgewinterde specialisten.

Jan de Wilt tijdens de presentatie van Markt voor Mest.

Xander van Mechelen, de inspirerende directeur van Groen Gas Nederland gaf de aftrap. Hij vertelde over onze status als “gasland”, die voortkomt uit het feit dat we op het grootste gasveld van Europa zitten. We beschikken over een uitgebreid netwerk van gasleidingen, die vooral leidt naar onze gasfornuizen en warmwaterketels. Dezelfde infrastructuur laat zich ook gebruiken voor groen gas (CH4), gewonnen uit biomassa. En dit CH4 kan ook worden gemaakt uit CO2 en H2 onder toevoer van (duurzame) energie.

Dat laatste zette me aan het denken. Ik zag het al voor me: we gaan de fluctuaties in het Duitse windenergienet bufferen door CH4 te maken uit CO2 en H2. We slaan de CO2 uit industriële processen op in de Groningse gasvelden, waardoor we ook de laatste restjes aardgas kunnen winnen zonder dat de bodem verzakt. Zo lossen we de problemen van Duitsland, Groningen en de Gasunie/NAM op en brengen intussen ook de Europese doelen voor duurzame energie dichterbij!

Dagdromerij? Misschien. Inmiddels zijn we bezig om een internationaal consortium te bouwen om van mest verschillende producten te maken. Een van de routes is het omzetten van CO2 uit biogas in CH4, met gebruik van duurzame energie. Langs een andere route willen we van de CO2 bio-eiwitten maken. Als dat lukt hebben we de omslag van mest als afval naar mest als grondstof weer een fikse stap dichterbij gebracht. En wie weet wat dit op termijn voor de grootschalige benutting van CO2 gaat betekenen....

ECOFERM-ondernemer Kees Kroes (links) geeft een toelichting aan een bezoeker.

Dit voorbeeld toont de kracht van de intentie; het wenkend perspectief dat mensen in beweging brengt. Daarbij laten we ons niet ontmoedigen door critici die zeggen dat dit onmogelijk is. Want zoals de dagvoorzitter Ferd Crone met een citaat van Nelson Mandela aangaf: “It is always impossible until it is done!”. 

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken