De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Lancering www.crowdfundingvoornatuur.nl

Verwijzingen:

Datum publicatie: 8 mei 2014
Meer informatie: Arjan Klopstra
E-mail: info[at]voornatuur.nl
Telefoon: -
Mobiel: -
Aandachtsgebied: -

Op donderdag 24 april jl. is de website crowdfundingvoornatuur.nl gelanceerd.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op Landgoed Oostbroek gaf Geert Jansen, voorzitter van Innovatie Agro & Natuur, in aanwezigheid van ruim 40 gasten het startsein voor de site, waarna de zes projecten aan het publiek werden gepresenteerd.

Voorafgaand aan de lancering gaven enkele sprekers hun visie op het financieren van natuurprojecten via crowdfunding en de mogelijkheden voor het publiek om hiermee hun betrokkenheid met de natuur vorm te geven. Ger Vos, directeur Innovatie Agro & Natuur gaf in zijn bijdrage aan dat crowdfunding past in deze tijd van bloei van maatschappelijk initiatief en nieuwe vormen van idealisme. Natuur was jarenlang iets van beleidsmakers maar komt nu weer terug in het hart van mensen. Saskia van Dockum, directeur Utrechts Landschap zette uiteen hoe crowdfunding aansluit bij de verschillende manieren waarop mensen nu hun betrokkenheid met de natuur kunnen uiten. Naast bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, lid voor het leven en donateurs is crowdfunding een meer dan welkome nieuwe manier voor de natuursector. Stefano Cruccu van Douw&Koren (Crowdfunding Consultancy) nam ons mee langs de geschiedenis van crowdfunding (al heel oud, ook het Vrijheidsbeeld is tot stand gekomen dankzij crowdfunding) en welke verschillende vormen we hanteren (donaties, rewards, leningen, aandelen). Voor de natuursector zijn alle vormen denkbaar hoewel de laatste twee wel lastiger zijn. Jaap van den Briel (Stichting Probos) heeft zich hier de afgelopen maanden op georiënteerd.

De website crowdfundingvoornatuur.nl is de plek waar natuur-, bos- & landschapsprojecten die crowdfunding willen inzetten voor de financiering, worden gepresenteerd aan het publiek.

De natuursector laat hiermee zien serieus werk te maken van het zoeken naar andere manieren om natuur te blijven financieren en betrokkenen én omwonenden te betrekken bij de natuur in zijn of haar buurt. De komende maanden zal blijken of het de eerste projecten lukt om voldoende financiering te krijgen. Samen met Douw&Koren ben ik namens Innovatie Agro & Natuur beschikbaar om de projectleiders hierbij te ondersteunen. Met elkaar zijn we aan dit traject begonnen om te leren en te ervaren of en hoe crowdfunding een instrument is dat past bij de sector.

De eerste ervaringen zijn positief maar leveren ook direct een aantal aandachtspunten op. Zo kost het voorbereiden en uitvoeren van een campagne veel tijd van de betrokkenen en is het benaderen van je eigen netwerk iets wat je slechts enkele malen kan doen. Crowdfunding lijkt dan ook geen geschikt instrument voor het dekken van reguliere beheer- en organisatie kosten maar echt voor eenmalige, concrete projecten met een duidelijke urgentie. De komende maanden zullen we gezamenlijk uitvinden of dit inderdaad het geval is en wat dit betekent voor het inzetten van crowdfunding voor natuur.

Tegelijkertijd zijn we samen met de natuursector en particulieren op zoek naar nieuwe projecten.
Wanneer je rondloopt met een idee voor een project waarbij crowdfunding wellicht een manier kan zijn om te financieren kun je aanmelden via de website. De eerste tien projecten krijgen extra begeleiding van ons bij het vormgeven van de crowdfundingcampagne. Wil je eerst meer leren over crowdfunding, meld je dan aan voor onze workshop op 23 mei in Rotterdam.

De steun van het publiek valt zeker niet tegen. Sinds de lancering op 24 april hebben al meer dan 140 donateurs op deze manier bijgedragen aan de projecten.

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

Terug naar de vorige pagina

Gerelateerd aan het project:

VoorNatuur

Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken