De informatie op deze website wordt sinds augustus 2016 niet meer geactualiseerd vanwege het opgaan van Innovatie Agro & Natuur (v/h InnovatieNetwerk) in de directie Agro- en Natuurkennis van het ministerie van Economische Zaken.

Weblog

Beethoven in Bunnik

Verwijzingen:

Datum publicatie: 16 mei 2014
Meer informatie: Dr.ir. J.G. (Jan) de Wilt
E-mail: j.g.de.wilt@innonet.agro.nl
Telefoon: +31(0)70-3784774
Mobiel: +31(0)6-48131103
Aandachtsgebied: landbouw en agribusiness

Donkere wolken pakten zich samen boven het Wapen van Bunnik, toen ik daar aan het eind van een mooie lentedag aankwam. Ik was uitgenodigd door een gezelschap met stoute plannen om de varkenshouderij fundamenteel anders aan te pakken. “De huidige varkenshouderij is compleet vastgelopen en komt niet verder dan goed bedoelde symptoombestrijding”, aldus de gastheren. Beethoven keek belangstellend toe vanaf een piano in het sfeervolle zaaltje.

beethoven__weblog

In de overtuiging dat het anders kan en moet hebben twee managers uit de voedings- en genotmiddelenbranche, een stallenbouwer, een ontwikkelaar van stalklimaatsystemen en een varkenshouder anderhalf jaar geleden de handen ineen geslagen. Zij maakten een fundamenteel herontwerp van het houderijsysteem en het achterliggende bedrijfs- en businessmodel in de varkenshouderij.

In hun ontwerp staat het dier centraal. Dus geen varkens die ingeklemd tussen stalen buizen boven hun eigen uitwerpselen vertoeven, maar uitsluitend groepen met vrij bewegende zeugen, biggen en vleesvarkens, waarbij de mest en urine direct worden afgevoerd. De hokken hebben aparte functiegebieden voor liggen, lopen, mesten en eten. Fourageren (eten zoeken en opnemen) doen de dieren gezamenlijk en hieraan besteden ze veel tijd, zodat ze zich niet hoeven te vervelen. Spenen, het verwijderen van de biggen van de zeug, gebeurt pas op een leeftijd dat ze voldoende vast voedsel kunnen opnemen. De biggen komen dan meteen in de groepen waarin ze ook worden afgemest, om onderlinge gevechten en daarmee gepaard gaande stress te vermijden. Een meeslepende en goed doordachte compositie, door de initiatiefnemers met veel verve gebracht.

Ik herkende enkele elementen uit onze concepten zoals Agrocentrum (transparante opzet, gesloten bedrijfsstructuur), ECOFERM (directe mestverwijdering) en Varkenshof (groepshuisvesting, meegroeistal, functiescheiding). De bouw met prefab bouwelementen, die de stallen flexibel maken en ook eenvoudig uit te breiden of te verwijderen, vertoont overeenkomsten met onze Legoboerderij. Niet zo verwonderlijk, want de betrokken varkenshouder was deelnemer in de meedenkgroep van het Agrocentrum en heeft Innovatie Agro & Natuur sindsdien op de voet gevolgd. Het betekent wel dat nog een doorontwikkeling van sommige onderdelen uit het plan nodig is via pilots en experimenten.

varkenshof

Ook aan de maatschappelijke weerstand tegen schaalvergroting was gedacht. Door het transparante stalontwerp binnen een bouwblok van maximaal 1,5 ha ontstaat niet het beeld van een megastal, terwijl men via samenwerking tussen locaties binnen één concern wel belangrijke schaalvoordelen denkt te behalen. Op deze wijze willen de initiatiefnemers zonder meerkosten veel duurzamer kunnen produceren ten opzichte van de gangbare veehouderij, om zo een nieuwe standaard in de markt te zetten. Indien de markt dit systeem wil belonen via een meerprijs voor het product is dat meegenomen, maar het is geen voorwaarde voor het slagen van dit concept.

Mijn medegenodigden, enkele gezaghebbende deskundigen op het gebied van duurzame veehouderij, waren vol lof over de ambitie en aanpak. Gezamenlijk hebben we het plan verrijkt met ideeën en adviezen. Het gezamenlijke diner droeg zeker bij aan de positieve stemming. Iedereen zegde zonder voorbehoud steun toe aan dit uitdagende initiatief.

Het zijn bijeenkomsten als deze die je weer hoop geven dat er wezenlijk iets kan veranderen in de intensieve veehouderij. Het begint bij ondernemers die echte vernieuwing willen en dit in daden omzetten. Mijn optimistische gevoel veranderde niet door het inmiddels losgebarsten onweer met overvloedige regenval, dat de straten deed overstromen. Integendeel, het was een daverend slot van een gedenkwaardige avond. Beethoven kon tevreden zijn.

 
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Innovatie Agro & Natuur, onderdeel van het

Ministerie van Economische Zaken